Hur Fungerar Betting på Fotboll? Allt du Bör Veta!

Om du planerar att betta på fotboll kanske du undrar hur exakt fotbollsspel och betting fungerar och hur du kan skapa en bettingstrategi kring oddsen. Att förstå fotbollodds kan i hög grad hjälpa dig att göra smartare satsningar på lång sikt, och några enkla beräkningar kan ge lite extra insikt i hur dina satsningar kan utvecklas.

Många nybörjare med sportvadslagning går inte den extra milen för att förstå fotbollsodds, även om det visar sig vara användbart i det långa loppet. Medan många fotbollsspel placeras i Europa och använder decimal- eller bråkodds, är de i USA mer vana vid amerikanska odds.

Med så många fotbollsligor som inträffar samtidigt, kommer du vanligtvis att ha gott om bettingalternativ på professionella fotbollsspel. Dessa bettingalternativ kommer att ha odds som kommer att fluktuera innan spelet, baserat på aspekter som kan påverka spelet (som skador eller en rad andra faktorer).

Amerikanska odds presenteras vanligtvis i ett positivt eller negativt tre till fyra (ibland fler) siffror som -125 eller +350, med den negativa betydelsen att laget är mer benäget att vinna, och den positiva betydelsen att laget är mer osannolikt att vinna . Ju högre siffra på endera sidan desto mer eller mindre sannolikt är det att laget vinner.

Med flera professionella fotbollsligor som spelas varje år, där varje lag spelar ungefär 34 till 38 matcher under en ordinarie säsong, ser du på över 600 matcher per liga varje år. Det finns så många fotbollsspelmöjligheter att dra nytta av, och vi kommer att hjälpa dig att göra just det.

Hur man läser fotbollsodds

Som nämnts ovan är amerikanska odds det huvudsakliga oddsformatet i USA men inte i Europa och Sverige. När man tittar på den positiva siffran i fotbollsodds är ett bra knep att komma ihåg att det representerar hur mycket du skulle vinna på en satsning på 100 $.

Omvänt är det negativa talet hur mycket du skulle behöva satsa för att vinna 100 $. Det här är bara ett enkelt sätt att titta på fotbollsodds i amerikanskt format och att snabbt beräkna dina vinster – du kan självklart satsa vilken valör som helst.

Om du har Valencia på +300 och Real Madrid på -120 betyder det att Real Madrid är favoriserat att vinna den matchen, och Valencia är underdog. En satsning på Real Madrid skulle inte betala ut lika mycket som Valencia eftersom oddstillverkarna redan förutspår att de sannolikt kommer att vinna matchen, men en satsning på Valencia skulle ge mycket mer värde om de gjorde en upprördhet och slog Real Madrid.

I det här fallet skulle en satsning på 100 $ på Valencia betala ut 300 $, och en satsning på 120 $ på Real Madrid skulle ge 100 $. Naturligtvis kommer din ursprungliga insats också tillbaka till dig, så du skulle komma ut med $400 respektive $220.

Skillnaden med en pengalinje i fotboll är att det finns ett tredje alternativ – oavgjort. Så du kommer att ha ett tredje alternativ med ännu högre odds (vanligtvis ett högre positivt tal än underdogens odds) att överväga också.

Odds på fotboll: Beräknar sannolikheten att vinna

Ett bra steg att ta är att beräkna sannolikheten för ett fotbollslag att vinna en match. Det finns ännu ingen regel för amerikanska odds eftersom det är ett av de nyare oddsformaten, så för att beräkna din sannolikhet att vinna din fotbollssatsning måste du konvertera dina odds till decimaler.

För positiva odds (underdog-lagets odds) låt oss säga +300: 1 + (odds / 100) = 1+(300/100) = 4,0

För negativa odds (gynnade fotbollslags odds) -300: 1 – (100 / 300) = 0,6

När du har räknat ut dina decimalodds kommer vi att gå igenom och beräkna den underförstådda sannolikheten för att laget vinner.

Decimala odds på fotboll

Decimalfotbollodds har alltid varit populärt i Europa i årtionden, och egentligen överallt tills amerikanska odds introducerades.

För att beräkna dina potentiella vinster när du använder decimalodds tar du dina decimalfotbollodds, multiplicerar dem med din insats och subtraherar sedan insatsen.

8.0 odds skulle beräknas som (8.0 * 100) – 100 = 800 i vinst
1,4 skulle vara (1,4 * 100 kr) – 100 kr = 40 kr

För att beräkna din underförstådda sannolikhet att vinna, måste du dividera ett med ditt decimalodds som är 1/8.0. Detta ger en implicit sannolikhet på 12,5 %. Underförstådd sannolikhet är en viktig del av din strategi för fotboll vadslagning och kan hjälpa dig att avgöra om dina spel är värda i det långa loppet.

Odds på fraktionerad fotboll

När du tittar på bråkdelssatsningsodds, kanske du tittar på ett fraktionerat nummer, som 10/1 på fotbollsoddsbrädan, vilket betyder att laget har tio till en chans att vinna spelet. På så sätt kan du också beräkna deras sannolikhet att vinna – från bråkoddsen.

Formeln ser ut så här: B/(A+B) = %

Till exempel, om fotbollsoddsen är inställda för en match och laget har 8/1 odds att vinna, finns det en 11 % chans att de vinner matchen. 1/(8+1) = 0,11 (11 %)

Eller, om ett lag har 1/4 odds för att vinna matchen, kan det beräknas så – 4/(4+1) = 0,80 (80 %) Detta lag är favoriserat och med 80 % chans att vinna – vi gillar dessa odds.

Så, hur mycket kommer du att vinna på fraktionerad fotboll odds? Allt du behöver göra är att titta på bråkdelen: för varje värde på höger sida av bråkdelen du satsar, vinner du den vänstra.

De bästa betting alternativen för fotboll

Fotboll Trevägs Moneyline Odds

Moneyline-satsningen är den enklaste typen att förstå för alla sporter, och många nybörjare förlitar sig på denna typ när de börjar.

Men i fotboll finns det ett tredje alternativ att överväga – oavgjort. Det ändrar inte svårighetsgraden för denna satsning, den ger bara fler alternativ att satsa på. Du bestämmer vem du tror kommer vinna spelet, eller om du tror att det kommer att resultera i oavgjort.

Fotbollsspridningsodds

Även om poängspridningen kallas i nästan alla andra sporter, kallas poängspridningen i professionell fotboll faktiskt en ”mållinje”. Det är ingen verklig skillnad, det är bara att fotboll har mål mot poäng på resultattavlan så de passade på att göra den till sin egen. NHL har en liknande situation – deras kallas en pucklinje.

Spel på mållinjen på fotboll ger underdogen en imaginär ledning innan matchen ens börjar. Detta kommer att jämna ut spelplanen lite och ge underdogen en möjlighet att täcka spridningen.

Mållinjen innebär hur många mål ett lag måste vinna eller förlora med, beroende på vilken sida du satsar på. Om du väljer favoriten blir deras spridning ett negativt tal, och de måste vinna spelet med det beloppet. Om du väljer underdog måste de förlora med mindre än det siffran eller vinna spelet.

Fotbollsmållinjeodds kan beräknas som alla andra satsningar, de flesta gånger kommer oddsen att vara relativt låga, eftersom du tog en del av riskerna genom att välja poängspridningen.

Fotbollssumma odds

Om spelet närmar sig och du inte nödvändigtvis lutar mot något av lagen, kan du alltid satsa på summan. Att satsa över/under på en fotbollsmatch är relativt enkelt, men skiljer sig från andra professionella nordamerikanska sporter.

När du satsar på fotbollssummor kommer bookmakern att sätta gränsen, och ditt jobb är att försöka förutsäga det totala antalet mål som gjorts gemensamt av båda lagen. Inom fotboll är summan vanligtvis listad i valörer på 0,25. Så en summa kan vara 2,75 eller 3,25 – och ditt jobb är att avgöra om summan kommer att vara högre eller lägre än det angivna antalet.

Saker att tänka på när du bettar på fotboll

Att betta på fotboll kan bli en mycket lönsam satsning, men det kan också visa sig vara din värsta mardröm. Skillnaden mellan att göra rätt och att missa det helt är hur förberedd du är och mängden information som står till ditt förfogande.
För nybörjare, här är några saker att tänka på när du satsar på fotboll:

1. Studera Head-to-Head-posterna

Head-to-head-rekordet är viktigt för att satsa på fotboll. Det är rekordet över resultatet av matcher mellan de två motståndarna.
Om ett lag har ett konsekvent resultat av att prestera dåligt mot en specifik motståndare, kanske du vill se på det som en viktig faktor när du lägger ett vad. Även om många tror att rekord inte exakt kan förutsäga framtida förväntningar, kan head-to-head-rekordet vara ett undantag i fotboll. Det är en bra indikator på vad som sannolikt kommer att hända igen mellan lagen i övervägande.

2. Förstå hemma- och bortamatcher

Vanligtvis anses hemmalaget i en fotbollsmatch vara en favorit. Vissa lag presterar dock bättre på bortaplan. Ibland kan hemmalaget ha ett bättre resultat på vägen än när de spelar på arenan. Detta borde vara en bra ledtråd för din förutsägelse. Det betyder att du inte alltid kan satsa på att hemmalaget vinner eftersom det är den allmänna regeln. Du måste gräva djupare för att se om berättelsen skiljer sig från det team du stödjer.

3. Tänk på vädret

Väderförhållandena har en relativ betydelse för lagets prestation i de flesta sporter, och detta är också sant med fotboll. Vissa lag presterar bättre än andra under vissa väderförhållanden.
Väderförhållanden som regn och vind är avgörande för alla lag. Till exempel kan kraftiga regn eller hårda vindar gynna lag som gillar att spela långa bollar och arbeta mot dem som vill hålla bollen på marken. Du kanske vill ha detta i åtanke innan du lägger dina vad, särskilt under regn- och vintersäsongen.

4. Bli informerad över skador och avstängningar

Åsidosätt inte denna faktor i din fotbollsbetting. Det är okej att anta att ett lag med flera avstängningar och skador kommer att prestera dåligt på planen.

Om ett lag saknar två av sina bästa spelare på grund av skador eller avstängningar betyder det att ersättarna kanske inte räcker för att avgöra resultatet av den match som det kommer att spela nästa. Du kommer att behöva studera det andra laget och deras nuvarande situation innan du lägger ett välgrundat spel.

5. Tänk på kvaliteten på laget

Det här borde vara en självklarhet . I varje sport vinner kvalitet spelet, och du måste överväga kvaliteten på spelarna som är tillgängliga för varje lag innan du satsar. Ja, att ha kvalitetsidrottare i ett lag betyder inte att det är oundvikligt att vinna, men det ökar chanserna att vinna.

Det kommer också att hjälpa om du undviker partiskhet när du satsar. Satsa inte på att ett lag vinner för att du vill att de ska göra det, betta snarare på att de vinner för att du tror att de kan.

Dessutom är truppbalansen och cheferna eller tränarna för varje lag viktiga faktorer att ta hänsyn till. Bra managers och tränare är mycket eftertraktade eftersom de kan avgöra resultatet av en match – så det är bäst att du även tar hänsyn till managers i din prognos.

Slutsats om betting på fotboll

Att förstå andra faktorer som disciplin, motivation, psykologi och scheman kommer också att hjälpa till med fotbollsspel. I slutändan är den viktigaste anledningen till att folk vill satsa att vinna, och om du följer tipsen ovan kommer du att ha goda förutsättningar att bli framgångsrik på fotbollsbetting.

Relaterade Inlägg