Hur Räknar man ut Odds? Hur Beräknas Odds i Sport?

Odds på sportspel är inte alltid enkla, och även om bettingsajter sällan försöker göra saker svåra, gör sportens natur att speloddsen är komplexa.

Undrar du hur man räknar ut odds och hur odds sätts av olika bettingsajter? Det ska vi reda ut i denna artikel.

Typer av bettingsodds som finns på Internet

Bråkodds är de odds som hörs oftast i samtal. Det övre eller vänstra numret i bråkodds representerar den potentiella utdelningen på en vinnande satsning, medan den nedre eller högra siffran representerar risken. Bråkodds på 4/1 representerar en risk på 10 för varje potentiell 40 i vinst på det omsatta resultatet.

Bråkodds används fortfarande i London och på många bettingsajter runt om på nätet. För att konvertera bråkdelsodds till amerikanska odds, se om det vänstra/översta numret är större än det högra/lägre numret.

Om så är fallet representerar oddsen en ”underdog”-linje från vilken amerikanska odds kan antas genom att lägga till ytterligare 2 nollor, vilket resulterar i odds som (+400). Om den högra/lägre siffran är det större numret, representerar oddsen till höger eller längst ner den risk som krävs för att tjäna den potentiella utdelningen som representeras av det vänstra eller övre numret. Bråkodds på 1/1 representerar en enkel direkt risk och utdelning av samma dollarbelopp.

Amerikanska odds är representerade i penninglinjeform, med potentiella vinster och risk mätt mot exempelspel på 1000 vardera.

Amerikanska odds på underdog-lag, spelare eller resultat visas med en ”+”-symbol, som i de positiva oddsen på (+3500), med 3500 i vinster tillgängligt på ett insatsbelopp på 1000. Amerikanska odds relaterade till ett favoriserat lag eller troligt resultat visas med en ”-”-symbol, med negativa odds som (-600) som representerar det insatsbelopp som krävs för att tjäna 1000 på en vinnare.

För att konvertera odds från amerikanska oddslinjer till bråksatsningar, ta bort 2 nollor från underdogodds och sätt det resulterande numret över 1. Du kan också dividera en favorits satsningsrisk som visas med 100, sätta det resulterande talet rätt eller under 1, och sedan lägga till summan av båda sidorna för sig själva tills var och en visar ett heltal.

Hur fungerar odds?

Två huvudfaktorer avgör en bettingsajts odds: sannolikheten för händelsen och marginalen. För den första faktorn är allt klart: oddsen är omvänt relaterad till sannolikhet. Med andra ord, ju större chansen är för ett utfall, desto lägre är oddsen.

Sportevenemang skiljer vanligtvis mellan en favorit (avser ett ledande, populärt lag) och en underdog (avser den mindre populära motståndaren). När favoriten möter underdogen är oddsen alltid högre för underdogen och lägre för favoriten.

Allt eftersom evenemanget fortskrider förändras också oddsen. Om sannolikheten för händelsen ökar kommer bookmakers att minska oddsen. Allt kan vara en faktor i oddsen: dåligt väder på en speldag, en skada på en av de mest värdefulla spelarna, byte av tränare, etc. Spelare kan påverka satsningar mer än något annat: om spelarna under en match eller match Om du med tillförsikt väljer ett resultat och ignorerar ett annat, kommer bookmakern sannolikt att sänka oddsen på ett populärt resultat och höja oddsen på ett mindre populärt.

Bookmakerns marginal

En bookmakers marginal är en annan faktor som påverkar antalet odds. Marginalen är bookmakerns nettointäkter, som inte beror på om spelaren vinner eller förlorar. Bookmakerns vinstprocent är redan inkluderad i alla odds för varje resultat och händelse.

Alla bookmakers verkar genom att satsa till vissa inbyggda marginaler på olika evenemang. Till exempel på Premier League-fotboll prissätter många bookmakers upp till cirka 107 %, där alla variabler är allmänt kända och de kan förvänta sig trevägsaffärer.

Där det finns fler svårigheter, till exempel i mindre kända matcher, skulle de se till att satsa till cirka 120 % eller mer för att ge dem ett visst skydd mot duktiga bettare.

Även om en bookmaker mycket sällan gör den perfekta boken, det vill säga att lägga alla löpare och låsa in en garanterad vinst oavsett resultatet, vet han att genom att ha en inbyggd marginal är han favorit att vinna långsiktigt.

Hur bookmakers beräknar sina odds

Inte långt efter Las Vegas bookmakers och backroom bookmakers, började bookmakers anställa oddskompilatorer och analytiker för att hjälpa dem att skapa en onlinemarknad med hjälp av modern teknik.

Idag handlar bettingodds enbart om siffror med databaser med information som hjälper till att sätta marknaden. De kommer att analysera alla sporter för att utveckla sannolikheterna för varje resultat, vilket i slutändan hjälper till att sätta bookmakerns pris.

Detta kan vara så enkelt som att analysera hemmalagets tidigare resultat och jämföra dem med bortalagets form. När de väl har siffrorna och kört dem genom matematiska modeller kan oddsmakare ställa in oddsen i realtid.

Bookmakers lägger i första hand ut att sammanställa odds med hjälp av specialistföretag som samlar in odds för marknaderna. Detta innebär att vissa bettingsidor erbjuder identiska odds som konkurrerar med andra bettingsajter. Det är därför det är viktigt att göra din forskning som en sportspelare och hitta värde.

Varför ändras oddsen före händelser?

Om du vill veta hur bookmakers tjänar pengar måste du förstå hur dessa odds förändras i realtid.

Om du är bekant med bettingsajter online kommer du att se att oddsen för betting ständigt förändras för att återspegla mängden pengar som rör sig. Till exempel, när en underdog plötsligt lockar till sig en bunt pengar, då skulle bettingsidan snabbt minska oddsen för att skydda marginalen.

Och omvänt, när ett populärt lag lockar mer pengar, kommer underdogens odds sannolikt att öka. De smarta bookmakerna kommer att få analytiker att hjälpa dem att sätta sina odds genom att titta på varje marknad. Detta inkluderar saker som skador hos nyckelspelare eller unika lagval.

Dessutom kommer erfarna spelarna att använda in-play-marknader, så de kommer att ha det vinnande försprånget över bookmakern. De kommer att lägga sina insatser innan webbplatserna har en chans att justera sina odds.

Till exempel har en fotbollsspelare 3,00 för att göra nästa mål men har bara fyra skott att göra mål under de senaste 10 minuterna. En smart spelare skulle få det snabba värdet innan bookmakern hinner minska oddsen.

Varför använder inte bookmakers sanna odds?

Om bettingsajter, bookmakers, använder de sanna oddsen och presenterar det för spelarna, riskerar de att inte tjäna några pengar på spelet. Detta beror på att de ”sanna” oddsen, även kallade de rättvisa oddsen, inte kan garantera dem en vinst oavsett utfallet av spelet. Liksom spelarna, skulle bookmakers sluta satsa på ett resultat bara för att tjäna sina egna pengar.

Utbyttja bookmakers odds

Nu när du har en förståelse för hur oddsen fungerar är frågan: hur utnyttjar du oddsen och dess beteende till din fördel?

Som med alla företag finns det också konkurrens när det kommer till bettingsajter. Varje bookmaker gör sitt bästa för att attrahera fler bettare genom att dra ut erbjudanden och rabatter som insättningsbonusar och bättre erbjudanden än andra. Som tippare drar du fördel av detta faktum genom att leta efter den bästa linjen.

Att jämföra inom sportbetting innebär att du kollar flera bookmakers för att hitta de bästa erbjudandena och den bästa raden som är tillgänglig just nu. Även om det finns många bra bettingsidor där ute, finns det ingen enskild ”bästa” bookie.

En kan ge bra linjer och odds idag, men en annan kan ha de bästa siffrorna i morgon. Ibland kan en bookmaker tyckas trycka på ett visst val – smarta spelarna skulle inse detta som att de försöker balansera sina böcker, inte valet som nödvändigtvis är bra.

Kolla alltid din bookmaker och leta efter andra tills du tror att du har det bästa värdet för betting odds.

Hur sätter bookmakers sina odds?

Bookmakers sätter sina odds baserat på sannolikheter. De lägger sedan till en vinstmarginal som skulle vara deras ”vinst” från de insamlade insatserna.

Vilka är de sanna oddsen bland sportspel?

De sanna oddsen hänvisar till de verkliga sannolikheterna för ett resultat, beroende på ett antal faktorer, inklusive spelhistorik, form, väder och statistik, bland annat. Bookies använder inte de sanna oddsen eftersom detta placerar dem i en position med hög risk eftersom en vinstmarginal för dem inte kan garanteras.

Föredrar bookmakers favoriter eller underdogs?

För det mesta favoriserar bettingsajter inte favoriterna att vinna eftersom de vanligtvis är publikens val (vilket är anledningen till att de är favoriter i första hand.) Det är därför de ofta ger bättre insatsvärde på underdogs för att locka tippare att satsa på sin sida.

Relaterade Inlägg