Varför Ändras Odds vid Betting? Allt du bör Veta!

Det finns många tillfällen i spelandet när du ser odds du gillar, men precis när du går för att ta det ändras oddsen och du går miste om.

När du spelar på sportspel online finns det ett element som kan verka lite förvirrande, särskilt för nybörjare: att ändra odds.

Varför ändras oddsen inför en tävling? Vad är det bästa sättet att göra ett sportspel online och hur kan du dra fördel av de förändrade oddsen? Det här är alla typer av frågor som vi kommer att titta på i den här guiden.

Följande artikel förklarar de olika anledningarna till varför oddsen ändras och genom att känna till dessa orsaker, hur du kan använda dem till din fördel vid betting.

Varför oddsen ändras – Tidiga odds

Beroende på vilken sport du spelar på kommer en bookmaker någon gång innan evenemanget äger rum att erbjuda första odds på evenemanget.

En fotbollsmatch kan erbjuda det första priset på morgonen av matchen, en tennismatch kan prissättas ett par dagar innan (när matchen är satt) eller en hockeymatch kan sättas upp någon vecka innan.

Dessa tidiga odds kommer att fastställas av teamet av oddskompilatorer och kommer att baseras på sannolikheterna för resultaten. Som ett exempel, två dagar före en tennismatch kanske oddskompilatorerna inte kan dela de två spelarna, och därför erbjuder oddsen 10/11 (1,91) på båda spelarna

I en idealisk värld skulle bookmakern nu få lika mycket pengar på varje spelare och garantera en vinst. I det här fallet, om de tog tusen kronor från varje spelare, skulle de få 20 000 och bara betala ut 19090 till det vinnande vadet – en garanterad vinst på 910, utan någon risk alls.

Vid vissa tillfällen är det precis vad som kommer att hända, en relativt enkel situation för bookmakern, och om varje bookmaker var så här skulle en bookmakers jobb, förutom att vara mycket lönsamt, vara extremt enkelt.

Varför oddsen ändras – orsaker till prisrörelser

Vi går nu över till en timme innan tennismatchen, och matchens odds ser nu helt annorlunda ut – en spelare är nu 4/6 (1.66) och den andra är 11/10 (2.1). Så vad kan det bero på? Det finns faktiskt två potentiella orsaker.

Den första anledningen är att något har hänt en av spelarna under tiden mellan publiceringen av det tidiga oddset och nu. Kanske har spelaren inte tränat på grund av en påfrestning, eller så har en av spelarna stukat en fot på träningen – kanske en spelare twittrade antingen bra eller dåliga nyheter om sin förberedelse inför matchen. Bookmakers kommer att reagera på denna information och flytta oddsen därefter.

Det andra skälet är att en av spelarna har satsats på hårt, mycket mer pengar som kommer in för den spelaren framför den andra.

När en bookmaker tar en majoritet av pengarna på ett visst val kommer de att ha ojämna odds, vilket gör en förlust på den spelaren och en vinst på den andra – så de kommer att minska risken på att spelaren tar pengarna och förlänga den andra spelaren.

Detta borde uppnå målet att jämna ut oddsen något, om det inte gör det kan de mycket väl minska oddsen på den spelaren igen.

De kan fortsätta att minska oddsen, eller ta ställning och tro att de har tagit mycket pengar till dåliga odds för den spelaren.

Så nästa fråga är – varför kommer så mycket pengar för en spelare? En anledning är att bookmakern faktiskt har gjort ett misstag och att deras initiala odds var långt utanför linje – och detta kan vara fallet, särskilt på de mindre populära marknaderna. Det mest troliga scenariot här är dock att spelaren som backas upp helt enkelt är mer populär.

När jag säger populära är det inte nödvändigtvis i den meningen att de är välkända eller omtyckta (även om det i många fall kommer att vara orsaken), utan det kan vara så att en stor tidning har tippat spelaren att vinna, eller en global webbplats har gjort ett fokus på spelaren, eller någon annan anledning att göra med media.

Varför odds förändras – dra fördel av ändrande odds

Du vet nu varför oddsen kan ha ändrats, men hur kan du dra fördel av denna prisrörelse?

Det första sättet är att hålla koll på nyheterna. Du vet att de två tennisspelarna är prissatta till 10/11 två dagar före matchen, och sedan ser du en tweet från en ledande sportwebbplats som säger ”Spelare A är ett tvivel på grund av en handledsskada” (i andra sporter kan du se, som exempel ”Wayne Rooney är borta skadad för Manchester United imorgon”, eller ”LeBron James kommer att vila inför kvällens Heat-match”).

Du går snabbt till din bookmaker och ser att oddset fortfarande är 10/11 på båda spelarna – ta 10/11 på spelaren som inte är skadad, oddsen kommer säkert att ändras snart, och du kommer att ha ett stort värde för att lägga ett bet.

Det andra sättet att dra fördel är att inte falla för ”falska” oddsförändringar. Du håller med öppningsraden på den tennismatchen, spelarna är verkligen jämnt matchade.

Men som tidigare nämnt är en spelare nu 4/6 och den andra 11/10. Den här gången ser du ingen riktig anledning till detta – det finns inga rapporter om skador, men du vet att spelaren vars odds har sänkts är mycket mer känd spelare och har en halv miljon följare på twitter, och du tror att detta ligger bakom prisrörelse – (du skulle kunna använda samma resonemang för ett populärt fotbolls-/baseboll-/fotbolls-/hockey-/basketlag med bra stöd). I det här fallet får du nu ett bra pris på den andra spelaren, oddset 11/10(2.1) på ett riktigt 50/50 skott – en bra satsning.

Varför oddsen förändras – att veta skillnaden

Att förstå varför oddsen kan ha förändrats på ett sportevenemang är en knepig färdighet, men i denna tid av 24-timmarsnyheter kan du vara lika uppdaterad som en bookmaker kan vara, eller till och med ett steg före om du följer rätt personer på twitter eller använder rätt webbplatser (där kanske tidigare bookmakers kan ha haft en fördel på detta område).

Var snabb när du ser något som du tror kan ha en effekt på oddsen – du kommer inte att vara den enda som ser det, men du kan ha ett försprång på bookmakern. Om oddsen förändras när du inte ser någon anledning till det, överväg att stödja antingen laget eller spelaren som nu är längre än du tror att de borde vara.

Det finns vanligtvis en viss debatt om när det är rätt tillfälle att ta odds på sportevenemang.

Ju tidigare du gör en satsning, desto mer sannolikt kommer du att kunna plocka upp längre och bättre odds. Om du väntar till sista minuten, ju mer pengar som går till ett visst lag i en fotbollsmatch till exempel, desto lägre blir oddsen på det laget av bookmakers. Men vad händer om du lägger ett bra tidigt vad och nästa dag ser att priset har sjunkit hos bookmakern?

Kan bookmakern ändra odds för ditt spel efter att du har lagt det?

Svaret på detta är nej, det kan de inte. Vilka odds du än tog när du lade ditt vad kommer att vara det pris som bookmakern måste hålla fast vid. Om så inte var fallet skulle det finnas en hel röra av komplikationer och misstro. Även om bookmakern inte kan ändra dina odds, betyder det inte att oddsen på ditt marknadsval inte kan ändras.

De kommer helt enkelt inte att påverka ditt vad. Efter att du har lagt ditt vad kan priset ändras, eller det kan förkortas, men det kommer inte att göra någon skillnad för vadet du gjort.

Din insats förblir densamma även när oddsen ändras

När vi pratar om att oddsen förändras för betting är det också bra att göra något väldigt tydligt från början för att reda ut eventuell förvirring. När du gör en satsning och faktiskt lägger dina pengar, förändras ingenting för dig efter den punkten, även om bookmakern ändrar sina odds.

Med andra ord, som kund kommer din insats inte att ändras när du väl har betalat dina pengar, även om oddsen som erbjuds efteråt blir annorlunda än de som du accepterade.

Man kan se det som att vara kund i en butik. Om du köper en ny kappa för 500kr innan butiken genomför en rea, då skulle du inte förvänta dig att få några pengar på den kappan en dag eller två senare när rean väl börjar och kappan har reducerats till 400. Du köper kappan till det priset för 500 och det är det. Tja, på samma sätt, med sportvadslagning betalar du dina pengar för att göra din insats till vissa odds och ingenting förändras för dig efter den tidpunkten, även om olika kunder får ett annat erbjudande.

Varför förändras oddsen i sportspel?

I grund och botten kommer oddsen som en sportbok erbjuder för en viss tävling – oavsett om det är en hästkapplöpning, en boxningsmatch eller F1 Grand Prix – att förändras i upptakten till evenemanget av tre anledningar. Ibland beror det på att de senaste nyheterna ändrar de förutspådda resultaten; ibland beror det på att bookmakern försöker balansera böckerna och ibland beror det på att bookmakern försöker hålla jämna steg med sina konkurrenter.

De senaste nyheterna ändrar en förutsägelse

Om stjärnspelaren i ett fotbollslag går på en vild utekväll två dagar innan den stora matchen och ådrar sig en skada på dansgolvet får det stora konsekvenser för laget. Hur ska han göra de där spektakulära målen med en bruten tå? Kommer laget att prestera lika bra utan hans karisma? Sannolikheten är att laget inte kommer att vara lika framgångsrikt om det inte finns några lika bra avbytare tillgängliga.

Vad gör sportboken som svar på denna information? De ändrar sin förutsägelse för resultatet av spelet och ändrar oddsen därefter. Det är en anledning till att oddsen kommer att förändras. Naturligtvis kan det vara mer komplext än så, med hänsyn till alla möjliga små faktorer som kan påverka formen, men i grund och botten är detta en stor del av att förändra odds.

Balansera oddsen

För att bookmakers ska tjäna pengar och inte bara dela ut exakt samma summa som de tar in, eller mindre, måste de se till att de balanserar sina böcker. Detta innebär att de ibland kanske vill uppmuntra kunder att satsa på en konkurrent mer än den andra så att de säljer fler satsningar på ena sidan än den andra. För att gå tillbaka till vårt butiksexempel är det som att ägaren vill bli av med en mängd lager innan datumet går ut – det är värt att de sänker priset för att få detta att hända.

Hålla jämna steg med konkurrensen

Bookmakers fungerar inte i ett vakuum. Faktum är att de hela tiden måste vara uppmärksamma på vad konkurrenterna har för sig. Om oddsen skiljer sig mycket från konkurrenternas, kan en bookmaker mycket väl ändra sina odds i enlighet med detta för att säkerställa att de inte går miste om värdefulla affärer.

Hur man drar fördel av att ändra odds

Med tanke på att din insats inte kommer att ändras när du väl har betalat dina pengar, hur kan du dra nytta av att ändra odds? Tja, det är ofta en fråga om timing.

Du måste tänka på att göra din insats vid det mest lämpade ögonblicket för att få det bästa värdet. Att satsa tidigt håller saker och ting enkelt, men du kan missa en hel del saker längre fram eller så kanske du upptäcker att nyckelnyheter om en spelare, häst eller lag ändrar det förutspådda resultatet och gör din insats mindre tilltalande. Att satsa närmare evenemanget undviker detta problem men kan innebära sämre värde.

I slutändan handlar det om att göra en personlig bedömning varje gång, men det finns några saker du kan komma in i rutinen att göra som hjälper dig att informera ditt beslut.

Inta en noggrann inställning till din vadslagning

För enstaka satsningar går det bra att bara dyka upp och gå efter din maginstinkt. Men för den mer eftertänksamma vadslagaren är det en bra plan att ha en noggrann inställning till ditt vadslagning.

Följ nyheterna noga

Försök att alltid följa nyheterna noga. Stora händelser kommer i allmänhet att bli vanliga nyheter på TV och radio, särskilt om de rör idrottare som också är kändisar. Kolla in olika nyhetssidor för sporterna du också är intresserad av. Nuförtiden finns det hundratals webbplatser och bloggar som ger enkel tillgång till djupgående, sportspecifik täckning.

Följ din sport på lång sikt

Följ sporterna, lagen och de personligheter du är intresserad av på lång sikt, säsong efter säsong, inte bara inför ett stort evenemang. När det kommer till att förstå form är faktum att ju djupare du har kunskap om ditt ämne desto bättre.

Lyssna på experterna

Det är också värt att läsa många professionella insikter. Experter kan ha fel, naturligtvis; dock, ju fler åsikter du lyssnar på desto mer informerad kommer du att bli. Det är som att få åsikter från en hel mängd olika filmkritiker – vissa kommer att hata en film som andra kommer att älska, men om du tar hänsyn till dem alla kan du komma till ett vettigt och måttligt beslut.

Använd mobilappar för betting när du är på språng

Om du har en iPhone eller en smartphone kan du få massor av mobilappar från online-bookmakers. Den stora fördelen med dessa är att du kan hålla koll på ändrade odds när du är på språng. En snabb kontroll då och då håller dig informerad. Och när starten av evenemanget kommer närmare och närmare kan du lägga ett vad var du än råkar vara. Mobilappar låter dig vara mer lyhörd för ändrade odds.

Använd pålitliga bookmaers online

Om du alltid använder pålitliga sportböcker online  kommer du att vara i goda händer. Du kan aldrig vara för försiktig på internet nuförtiden; Men så länge du använder en pålitlig online bookmaker kommer du alltid att kunna lita på att oddsen som visas på webbplatsen eller appen är korrekta. Det betyder också att du kommer att garanteras en utbetalning i tid när du vinner.

Relaterade Inlägg