Vad är Över/Under betting? [Over/Under Betting Förklarat]

I betting finns det två huvudalternativ att satsa på poängspridningen– även känd som ”total”.

När du funderar på att injicera lite variation i dina sportvadslagning och vill ändra takten från moneyline, spreads kan över/underspel vara perfekt för dig.

Vad är över/under betting?

När du bettar Över/Under, bryr du dig inte vem som vinner spelet; allt du fokuserar på är den sammanlagda poängen för de två lagen i slutet av spelet.

Över/under, även kallade totaler, fokuserar på det totala antalet gånger en viss händelse kommer att hända under ett spel. Detta kan vara den sammanlagda poängen för båda lagens poäng, men det finns många andra varianter att hitta.

Sådana satsningar är ganska okomplicerade – spelboken anger en föreslagen totalsumma och du bestämmer helt enkelt om det slutliga numret i fråga kommer att vara högre eller färre, sedan satsar du därefter.

Över/Under i basket

När du satsar på totalsummor i basket, förvänta dig att se siffror i närheten av 200. Ett spel som beräknas få låga poäng kan få totalt 180, medan ett spel med höga poäng kan få 225.

Över/Under i Hockey

Om du undersöker över/under betting i hockey kommer du sannolikt att se siffrorna 5 eller 5,5. Det finns tillfällen när det finns en 4,5 eller en 6, men det är sällsynta fall. En rad med fem indikerar att spelet förväntas få låga poäng, medan 5,5 är den typiska linjen.

I hockey, kom ihåg att om matchen går till övertid, kommer du att ha minst ett mål lagt till totalt. Antingen kommer ett lag att göra mål på övertid, eller så vinner någon i straffläggningen, vilket innebär att ett mål ges till den vinnande sidan.

Över/Under i Boxning

Totalsummor i boxning är lite annorlunda än andra sporter. Du satsar fortfarande en över/under, men det är inte den kombinerade poängen för de två sidorna. Här kommer du att se en omgång satt av oddsmakarna, och du måste bestämma om kampen ska gå över – eller längre – än den setomgången eller om den kommer att gå under – eller kortare – setrundan. Om du känner att kampen kommer att sluta snabbt via en knockout, skulle du satsa under. Om du tror att det kommer att gå till domarens resultatkort, skulle du satsa över.

Över/Under i baseball

När du satsar på totalsummor i baseball kommer du sannolikt att se siffror allt från 6,5-12 för det mesta. Om antalet är runt sju runs betyder det att du tittar på en pitchers duell. Ett nummer som 12 betyder vanligtvis att det är två dåliga kastare på högen och två potenta förseelser.

En sak att komma ihåg med baseballsummor är att hemmalaget inte slår i den nionde inningen om de har en ledning, och matchen slutar efter 8,5 innings. Det blir en faktor i många fall eftersom en underspelare kan vara glad för att hemmalaget stannar i ledningen och inte dyker upp i den nionde, medan en överspelare kanske hoppas att bortalaget kan göra det lika och tvinga hemmalaget att kom för att slå så att de kan få några extra runs på brädan.

Medan moneyline-betting ber dig att välja vinnaren och spridningen kräver att ta reda på vilken sida som kommer att täcka spreaden, är summan inte oroad över någon av dessa saker. Allt handlar om huruvida den totala sammanlagda poängen för spelet kommer att vara över eller under bookmakerns gräns.

Över/under-satsningar är ett populärt alternativ hos bookmakers online. De låter dig fokusera på det totala antalet poäng i ett spel utan att oroa dig för vilken sida som vinner. Insatserna är lätta att placera och enkla att förstå, och oddsen kommer att förbli aktiva ända fram till speltiden.

Övertid

Kom ihåg att övertid ingår när det kommer till totalsummor. Det kan ofta kasta saker för sig. Låt oss till exempel säga att du bettade på en basketmatch för att gå under. Totalsumman var 200, och mot slutet har de två lagen bara kombinerats för 188 poäng, så du är en vinnare, eller hur? Inte nödvändigtvis.

Om ställningen är 94-94, kommer de två lagen att gå till övertid för att avgöra matchen, och vad som än görs i den extra ramen eller extra ramarna kommer att läggas till summan. Det enda undantaget är hockey där du har möjlighet att satsa på ett heltidsresultat eller ett 60-minutersresultat. Det senare betyder att vad det än är i slutet av regleringen är relevant för ditt spel.

Över/Underspelsstrategi

Över/under-betting kan verka enkelt, men det finns många faktorer att ta hänsyn till innan du avgör om du tror att det kommer att bli fler eller färre poäng eller gjorda mål i en match.

Sportspelsajter är medvetna om att en spelaren omedvetet kan vilja se ett spännande spel med höga poäng och betta på översiffran därefter. Men om du tror att detta ger under en inbyggd fördel, tänk på att du måste ta hänsyn till möjligheten till övertid – de flesta sportbettsplattformar inkluderar poäng i övertid för över/under-marknader.

Du bör också överväga de inblandade lagen och deras defensiva och offensiva rekord. Och varje spelare bör vara medveten om speltempot, den hastighet med vilken lag skapar poängmöjligheter. Detta är särskilt viktigt när man väger upp en NBA-match.

Förlängningar och slutresultatet

Det är alltid värt att kolla in din spelsajt och dess villkor för över/under-satsningar. I de flesta fall, om en match går till förlängning, tas över/undersumman från slutresultatet efter förlängningen. Din under satsning kan plötsligt vändas i, till exempel, ett högt poängande NBA-spel och du kan förlora från en vinnande position.

Defensiva och offensiva trender

När man överväger en total insats över/under, är det värt att ta hänsyn till de offensiva och defensiva rekorden för varje inblandat lag. Om, till exempel, ett lag har ett rekord av att göra ett särskilt högt antal gånger, kommer det uppenbarligen att påverka den totala insatsen som spelboken lägger upp; på samma sätt, om en sida har ett mycket starkt försvar, kan du ha en händelse med låg poäng.

Speltempo

Den totala poängen i alla matcher kan påverkas av regelbundenhet med vilken lag skapar målchanser. Detta är känt som speltempo; om ett lag spelar i ett högt tempo och har många chanser att vinna poäng, kan det locka dig att satsa på över.

Linjerörelse

Livebetting är ett utmärkt sätt att hålla sig nära involverad i ett sportspel. Över/underpriser kan ändras efter att åtgärden är på gång om det står klart att den totala poängen kommer att vara mycket högre eller lägre än den ursprungliga totalsumman som satts av sportspelsajten i fråga. Om du upptäcker trenden och satsar tillräckligt snabbt kan du få en bra vinst i spelet.

Hur över/under bestäms

I hjärtat av varje över/under-satsning är den prognostiserade summan som sätts av varje sportspeloperatörs expert oddssättare. De kommer att ta hänsyn till ett stort antal faktorer innan de bestämmer var över/underpriset ska sättas.

Dessa kommer att inkludera den senaste formen för varje inblandad sida, de tidigare mötena mellan lagen, deras offensiva och defensiva rekord och deras speltempo. Om de två inblandade lagen är jämnt matchade, måste förlängning också räknas in.

En avsevärd mängd arbete går åt till att formulera över/under-linjerna för spel – vilket gör det desto mer tillfredsställande om du kallar det rätt och din insats vinner.

Varför skulle spelare välja denna insatstyp?

Det finns många anledningar till varför någon skulle satsa totalsummor istället för eller lika väl som vinnaren av spelet. För det första kanske det är för svårt att utse vinnaren av ett spel, men en spelaren vet att båda lagen är antingen offensiva eller defensiva som en enhet, vilket gör det lättare att avgöra spelets totala poäng än vinnaren.

Det finns också möjligheten att någon inte är intresserad av resultatet av spelet på ett eller annat sätt, men ändå vill ha spänningen att heja för eller emot poäng. Över/under-satsningar ger också spelarna flera fler chanser att satsa på spelet, och detta är utmärkt för den snabba spelstilen som behöver mer action än bara slutresultatet.

Vadslagning i betting har också haft en inverkan på över/underspel. Med livebetting kan över-/undervärdet för ett spelsumma justeras allt eftersom spelet fortsätter, vilket ger spelare en chans att antingen säkra sina insatser, dubbla eller försöka lägga en insats.

Inkluderar Over Under övertid?

Summan av över- och underpoäng inkluderar övertid. Att vara medveten om detta är av yttersta vikt. Beroende på vilken sport du satsar på, kan poäng på övertid vara ganska tungt och oftast garanterar det att översumman blir en vinnare.

Relaterade Inlägg