Vad är Mahjong? Hur Spelar Man?

Mahjong, det världsberömda kinesiska brädspelet som spelas med brickor, har sitt ursprung i eller nära Shanghai, Kina i mitten av 1800-talet. Det är ett spel som kräver både skicklighet och lite tur.

Liksom många andra brädspel har mahjong flera varianter, inklusive kinesisk mahjong, japansk mahjong (även kallad Riichi Mahjong) och amerikansk mahjong. Generellt sett är reglerna för Mahjong desamma oavsett var det spelas. Om du är redo att lära dig hur man spelar Mahjong är vi här för att hjälpa dig.

Vad är Mahjong och hur spelas det?

Mahjong (ibland stavat Mah Jongg, Mah-jong, Mah Jong eller Mah-jongg) är ett spel för fyra personer. Vissa varianter tillåter dock spel för tre personer. Spelet innehåller vanligtvis 136 brickor med 36 karaktärer, 36 bambu och 36 cirklar. Brickorna är uppdelade i fyra uppsättningar (1 – 9) i varje färg. Spelet innehåller också sexton vindbrickor, 12 drakbrickor och 8 jokertecken. Beroende på version kan den också ha åtta extra brickor med fyra årstider och fyra blommor. Dessa är dock inte nödvändiga för grundläggande Mahjong.

Förstå brickorna i Mahjong

Grundläggande Mahjong-set innehåller 166 brickor. I allmänhet används 152 i spelet, och de återstående brickorna är reservdelar.

 • Dräkter inkluderar 36 brickor med cirklar, bambu och karaktärer
 • Honor inkluderar 28 brickor (16 vindar, 12 drakar)
 • Blommor och årstider (om en del av spelet) inkluderar 4 blommor och fyra årstider
 • Wild Tiles och Jokers inkluderar 8 identiska brickor

Vad är målet med Mahjong?

Målet med spelet är att vara den första att uppnå ”Mahjong”, eller en vinnande hand. För att göra det måste du ordna alla 14 brickor i ett par plus fyra uppsättningar. Att göra ett par kräver två symmetriska brickor. En uppsättning kan vara tre av samma eller matchande brickor (även kallad pung eller pong) eller en sekvens av tre numrerade brickor från en färg (även kallad en chow), eller fyra av samma bricka (även kallad en kong). Det är viktigt att notera att en enskild bricka inte kan användas i mer än en uppsättning åt gången.

Hur man förbereder sig för Mahjong

Bestäm först en dealer. Efteråt blandas de fyra vindbrickorna (liggande med framsidan nedåt) och delas ut till varje spelare. När spelarna väl har fått sina första brickor sitter de enligt vindriktningen de får i medurs ordning (dvs nord, väst, syd, öst). Vid det här laget blir East Wind återförsäljare.

I vissa spel bestäms dealern genom att kasta tärningarna. Sedan blandas alla återstående brickor med framsidan nedåt, och spelaren väljer 34 brickor att stapla framför sig med framsidan nedåt. Det ska vara två högar med 17 brickor, vilket skapar en stor kvadrat på bordet.

Därefter kastar dealern tärningarna och räknar lika många brickor som antalet de kastar från den längsta brickan till höger om sin vägg. De måste sedan dela ut brickor från vänster om den brickan i medurs ordning. Varje spelare får 13 brickor. Dealern tar emot de överblivna brickorna. När spelarna väl har fått sina brickor kan de ordna dem som de vill. I många fall använder spelare ställ för att dölja sina brickor från andra spelare.

Hur spelar du Mahjong steg för steg?

Nu när du känner till den grundläggande inställningen för Mahjong är du redo att börja spela. Nedan listas steg-för-steg instruktioner för att spela Mahjong.

Steg ett

Dealern (East Wind) slänger en av sina brickor och spelet börjar – med början med spelaren till vänster om dealern. Varje spelare bestämmer vilka brickor som ska behållas genom att se om de matchar någon av brickorna i handen. Kom ihåg att målet är att bilda en uppsättning eller sammansmältning (dvs tre lika, fyra lika eller raka uppsättningar).

Steg två

Därefter ritar sydvinden en bricka och slänger en oönskad bricka. De kan välja en bricka och överväga att behålla den. Om de bestämmer sig för att behålla brickan måste de kasta en annan bricka från sin hand. Om de inte gillar brickan de valde kan de slänga den de plockade upp till mitten av bordet.

Steg tre

Man kan göra anspråk på brickor som hjälper till att bilda en chow eller kong (mer om detta senare). Spelare måste sedan avslöja sin blandning och lägga den på bordet. Detta sker i vindordningen såvida inte den kasserade brickan tillåter en spelare att uppnå Mahjong. I så fall kan de göra anspråk på brickan oavsett ordning.

Steg fyra

Om ingen spelare gör anspråk på den kasserade brickan, kan nästa person välja en bricka från dragväggen. När den väl är plockad och rackad kan ingen annan göra anspråk på den senast kasserade brickan.

Det är viktigt att notera att andra spelare fortfarande kan göra anspråk på brickan om den har valts ut och tittat på men inte lagts till i någon spelares rack. Alla brickor som inte placeras i ett ställ måste läggas tillbaka på samma ställe som de plockades upp från.

Steg fem

Fortsätt spelandet från höger. I allmänhet återupptas spelet från den spelarens rätt när en spelare gör anspråk på en kasserad bricka. Det är sant även om det inte motsvarar den naturliga ordningen.

Steg sex

Anta att en annan spelare lägger ner en blandning som inkluderar en Joker. I så fall, om du har en bricka som kan ersätta den Jokern, kan du lägga ner den och plocka upp Jokern. För spelare som är bekanta med hur man spelar Rummy är detta en liknande regel.

Steg sju

Spelare försöker konfigurera sina brickor till melds (brickor som kan bilda en pung, kong eller chow). Det är viktigt att notera att i vissa varianter av Mahjong kan spelare bara ha en chow i handen åt gången. Chow är inte lika med poäng men kan hjälpa en spelare att uppnå Mahjong.

Dessutom är den enda gången en spelare lägger en blandning på bordet under spelet när han gör anspråk på en kasserad bricka. Annars måste en spelare vänta med att lägga ner smälter tills han uppnår Mahjong – en regel som liknar Gin Rummy.

Steg åtta

Spelare kan uppnå Mahjong genom att bilda fyra sammanslagningar plus ett par. För att uppnå Mahjong krävs alla brickor i en spelares hand (d.v.s. 13 brickor, plus en kasserad bricka som behålls). Melds kan inkludera en pung, chow eller kong). Bonusbrickor kommer att lägga till en spelares poäng i slutet av spelet.

Vinna och göra poäng i Mahjong

Om du spelar en förenklad version av Mahjong får spelaren som arkiverar Mahjong först en poäng. Men poäng- och poängsystemet beror på vilken version av Mahjong som spelas. Till exempel kan spelare göra poäng för varje hand separat och ge vinnaren ytterligare 20 poäng.

Protokollet för att tillkännage Mahjong:

 • Spelare måste meddela ”I call” när de har en bricka kvar av Mahjong.
 • När ett set är klart måste spelarna visa sina brickor och meddela ”Mahjong”.
 • Om en hand faktiskt inte uppnår Mahjong, diskvalificeras spelaren från spelet och omgången fortsätter.
 • Spela 4 – 16 omgångar av Mahjong eller tills den överenskomna poängen uppnås, rotera dealern i varje omgång. Poängen beräknas i slutet och vinnaren tillkännages.

Eftersom det finns så många olika sätt att göra mål på ett spel är det bäst att komma överens om ett poängsystem innan du börjar spela. Annars utsätter du dig för mycket förvirring och bråk.

Hur spelar du Mahjong för nybörjare?

Mahjong kan verka väldigt förvirrande för nybörjare. Men det bästa sättet att förstå spelet är helt enkelt att tänka på det som ett kortspel som Rummy eller Gin Rummy men spelas med brickor. När du väl fått kläm på terminologin blir du en mahjongexpert på nolltid.

Vad är knepet med att spela Mahjong?

Mahjong är ett spel av skicklighet och tur. Även om tur kan leda dig till seger ibland, är det inte alltid fallet. Generellt när du spelar Mahjong bör du ha följande strategier i åtanke.

 • Ha en plan för dina brickor och håll dig till den.
 • Ändra din strategi när det behövs.
 • Undvik att ta den första kasserade brickan om den inte kan hjälpa dig att omedelbart uppnå Mahjong. Håll i par. De kan hjälpa dig senare i spelet.
 • Undvik att lämna luckor i dina brickor när du organiserar set på ditt ställ. Det ger andra spelare för mycket information om din strategi.

Vad är ”mahjong”?

Mahjong är ett traditionellt kinesiskt brickbaserat spel som normalt spelas av fyra personer. Det är djupt rotat inte bara i den kinesiska kulturen som helhet, utan särskilt i Hongkongs kultur. Den spelas med familj och vänner vid formella och informella evenemang och under festivaler som Lunar New Year. En kort och tillfredsställande ”2000-talsdokumentär” från Hong Kong University visar upp vad mahjong betyder för olika unga och gamla människor i Hong Kong, komplett med engelsk överdubbning och oro för framväxten av digital teknik.

Om du har varit i Hong Kong under en längre tid har du utan tvekan stött på mahjong. Åsynen av äldre Hongkongbor som myllrar i offentliga parker, spelar på bord, bänkar och vilken annan tillgänglig yta som helst, är nästan lika vanlig som sparvar som flyger runt träden och hustaken.

Förutom att deltagarna kallar de ikoniska fraserna ”pong 碰”, ”kong 槓”, ”sheung 上” och ”sik wu 食糊”, är mahjong lätt att identifiera genom den distinkta sammanklackningen av plast (kanske elfenben eller bambu) plattor, från som den har fått sitt namn – mahjong 麻雀, som betyder ”sparv” eftersom klappandet av brickorna påminner om sparvarnas prat.

Allmänna regler och hur man spelar

Det finns olika geografiska varianter av Mahjong (dvs. amerikansk mahjong, taiwanesisk mahjong, japansk mahjong, etc.) och lika viktigt, det finns husregler. Det är viktigt i början av spelet att se till att alla spelare är medvetna om stilen, eventuella husregler som lagts till, och om pengar kommer att vara inblandade och hur mycket är det monetära värdet.

I Hong Kong är den vanligaste stilen Hong Kong Mahjong/Cantonese Mahjong som är stilen i de flesta Hong Kong Mahjong-filmerna från 90-talet.

En bra att titta på med engelska undertexter heter Fat Choi Spirit med Andy Lau, tillgänglig på Netflix. En annan stil som har vunnit mycket popularitet under de senaste decennierna är den taiwanesiska Hong Kong-stilen, vilket är vad många av mina tanter och lokalbefolkning spelar nuförtiden. För den här guidens skull kommer vi att koncentrera oss på spelet och strategin för Hongkong/Kantonesisk stil.

Utrustning:

 • Mahjong-brickor i Hongkong/kantonesisk stil (144 brickor)
 • Ett mahjongbord

Antal spelare:

Du behöver fyra spelare. Du kan anpassa spelet till tre personer, men det är roligare med fyra personer. För att spela mahjong kallar vi det ”öppet bord” (開枱), så om du bara kan hitta tre personer hänvisar vi till att vi är ”ett bord som saknar ett ben” (少隻腳) eller tre som saknar ett (三缺一).

Hur långt är Mahjong?

En session av Mahjong är tre omgångar – öst-, syd-, väst- och sedan norromgången och varje spelare turas om att vara dealer för varje omgång; därför är det minst 16 spel innan en session av Mahjong är klar och det tar cirka två timmar. Dessutom brukar vi inte sitta ner för att bara spela en session, vi kommer med största sannolikhet att spela åtta eller 12 omgångar i en samling.

Mål:

Du börjar med din egen pott med marker som skulle motsvara en summa om du spelar med pengar. Om du vinner en hand belönas du med marker, och om du ger någon sin vinstbricka så betalar du med dina marker. Målet i slutet av din session med Mahjong är att din pott med marker ska vara jämn eller över det du började med.

Spelupplägg:

Spelet spelas med 144 brickor och de består av:

 • Tre färger (36 brickor i varje färg; totalt 108 färgbrickor). Cirklarna, bambu och karaktärsfärgen numrerade 1-9 med fyra brickor av varje.
 • Honor brickor (28 brickor totalt). Hedersbrickor spills ut i 1) Drakar – Grön, Röd och Vit med fyra brickor av varje och 2) Vindar – Öst, Syd, Väst och Nord med fyra brickor av varje.
 • Åtta blommor (åtta brickor). Det finns mjölblommor och mjölsäsonger, men det kallas vanligtvis bara för blommor.
 • Alla börjar med 13 brickor upprätt och dolda i sin egen hand, och de turas om moturs, drar sin 14:e bricka från kakelväggen och slänger en bricka med framsidan upp i kasthögen tills deras hand är för att ”ringa eller vänta”. vilket betyder att alla 13 brickor är i ordning.

Vinnande hand:

Du behöver fyra set plus ett par ögon för att vinna, vilket motsvarar 14 brickor för att vinna.

Set är normalt tre brickor – antingen 1) tre av ett slag som kallas ”pong!”, eller 2) tre brickor i en run/straight som kallas ”chow”! Om du får fyra lika kallar vi det en ”kong!” och kongs måste visas med framsidan upp och en extra bricka måste dras in i din hand. Ögon är två av ett slag.

Hur man vinner

Om dina 13 brickor är i ordning betyder det att du väntar på din vinnande bricka (som antingen skulle fullborda ett set eller ditt öga) och det finns två sätt att vinna! Att vinna genom att kasta betyder att en annan spelare kastar din vinnande bricka och bara de skulle behöva betala dig för vinsten; Men om du vinner genom att välja själv, vilket innebär att du drar din egen vinstbricka, måste alla betala dig. När du vinner kan du ropa ”sik-wu!” (食糊!).

Faan

En faan är en poäng och i Hongkong/kantonesisk stil är det vanligtvis minst tre faans för att vinna, vilket innebär att du bara kan vinna om du kan räkna minst tre faaner i handen. Du kan få ett faan av att rita din egen lyckliga blomma, pong-pong-a någon av drakarna, självplocka din vinnande bricka, etc.

Dessa variabler är svåra att kontrollera, därför kommer spelare att skapa Mahjong-händer som redan har en minimibas värdet av tre faan och sedan räkna de extra faans som ackumulerats.

Här är två händer som har ett basvärde på tre faan:

Pong Pong Hand:

Fyra uppsättningar pongs plus ett par ögon. Pongs och ögon kan göras av vilken kostym eller hedersbricka som helst.

Blandad en färg:

Honor set plus en kostym set plus ett par ögon. Hela din hand kan vara en blandning av pongs och chows; den kan dock endast tillverkas av hedersplattor och endast en färg. Ögonen måste följa samma begränsning, och det kan bara vara en två av ett slag från antingen hedersbrickor eller den kostym som du har valt.

Tips, tricks & strategi

 • Det sägs att att bära rött kommer att öka din tur så att du antingen kan bära rött på insidan eller utsidan eller både och. För dem som gillar att vara lite mer diskreta är röda myntväskor ett populärt val.
 • Vet dina sannolikheter. Om du försöker bestämma dig för hur du ska vinna din hand, räkna dina chanser. Till exempel, om du behöver 1) för att slutföra en chow av två och tre med en etta eller en fyra, har du åtta chanser; kontra om 2) att slutföra en pong på två och två med ytterligare två, har du bara två chanser, då är chow bättre.
 • När du räknar sannolikheten för dina brickor, glöm inte att räkna bortkastningshögen och alla andras trädgård, inklusive din egen, där de avslöjade brickorna läggs ner.
 • Eftersom du bara kan äta från personen till vänster om dig, är det idealiskt om du gör en annan färg än dem, och på samma sätt skulle det vara idealiskt om du skulle göra samma färg som personen till höger om dig som de då inte kunna använda dina kasseringar.
 • Vissa spelare är ganska strikta i den meningen att om du kallar pong måste du pong, även om du ändrar dig; Därför, om en bricka du kanske vill ha kastas ut, stoppa spelet genom att säga ”ett ögonblick tack” bara för att dubbelkolla att det verkligen är den du vill ha.
 • Var inte så ambitiös i början genom att bara försöka vinna genom självplock eller målmedvetet bryta upp dina tre faanhänder för sju faanhänder. Tur är väldigt viktigt i Mahjong och du vill samla bra vibbar och tur och att vinna litet ofta i början kommer att öka din lycka för större händer senare.
 • Vet när du ska ge upp. Det är svårt att ge upp handen; men om du vet att du inte kommer att fullborda din hand snart, se till att inte ge ut den vinnande brickan genom att bara kasta ut brickor som redan är ute i kasseringsområdet. Dessutom, om du vet att någon gör en riktigt stor sju faan-hand, beräkna faans på din egen hand för att se om det är värt det för dig att kasta ut riskfyllda brickor.
 • En session Mahjong består av minst 16 spel. Det liknar poker, vilket innebär att du inte behöver gå all-out varje spel. Det är ett maraton, inte en sprint, så spela gärna försvar på vissa spel och ladda full gas på andra när du har en fantastisk hand.
 • Känner du dig ledsen över att du inte har vunnit? Var inte det. Om du inte har vunnit betyder det också att du inte har förlorat heller. Den enda förloraren är den som kastar ut den vinnande brickan eftersom det bara är den personen som måste betala så tekniskt sett har din pott inte minskat. Och om någon vinner på ett självplock är det fortfarande billigare med en utbetalning än om du skulle kasta den vinnande brickan till dem direkt.
 • Ställ frågor – särskilt till de rutinerade proffsen och veteranerna eftersom alla har sin egen strategi och deras råd är guld värda.
 • Ha kul. Det är bara ett spel och det är tänkt att binda ihop spelarna så ta det lugnt och ta det inte så seriöst. Om dem äldre dominerar kommer de att säga att du bara ”betalar din skolavgift” (交學費). Detta talesätt härstammar från Mahjong Parlours eftersom de inte är en del av spelförordningen; därför kallas alla förluster som uppstår i salonger ”skolavgifter”.

Relaterade Inlägg