Högskoleprovet kan vara bra för din karriär eftersom det kan öka dina chanser att komma in på en utbildning på universitet eller högskola. De flesta universitet använder både betyg och resultat från högskoleprovet som urval för antagningen. Med det sagt ger ett bra högskoleprovsresultat dig en ytterligare möjlighet att komma in på din drömutbildning. Om dina betyg inte räcker till för att komma in på den utbildning som du vill komma in på.
Genom att göra högskoleprovet kan du därför öka dina chanser att få en utbildning inom ett område som du är intresserad av och som kan leda till en karriär du trivs med.
Att göra högskoleprovet och få en högskoleutbildning kan också ge dig fler möjligheter på arbetsmarknaden. Vissa företag och organisationer efterfrågar faktiskt resultatet från högskoleprovet. Och även om de kanske inte utryckningen efterfrågar det kan att ha med det på ditt CV (om ditt resultat är bra) hjälpa dig att sticka ut från alla andra sökanden. Detta kan i förlängningen leda till att ett företag väljer dig framför andra. När det kommer till att söka jobb kan allting hjälpa och ett gott resultat från högskoleprovet kan vara just det som väger över.
Så genom att ha ett bra resultat på högskoleprovet kan du öka dina chanser att få ett bra jobb och en bra karriär.
Det är dock viktigt att du också förbereder dig noga inför högskoleprovet och väljer en utbildning som passar dig och dina intressen. På så sätt kan du maximera dina chanser att få en karriär du trivs med och som du är lycklig i.
Om högskoleprovet
Högskoleprovet är ett prov som man kan göra för att få en så kallad ”högskolebehörighet” om dina betyg inte räcker till. Som nämnt tidigare kan du bli antagen till en universitetsutbildning antingen med betyg eller resultat från högskoleprovet. Eftersom högskoleprovet arrangeras två gånger per år är detta en fantastisk möjlighet för att komma in på den utbildning som du vill. Det säger sig självt men det är ändå värt att nämna att bara för att du gör högskoleprovet får du inte automatiskt behörighet för den utbildning du vill komma in på. Precis som för betyg har alla utbildningar olika gränser för antagning. Vissa populära utbildningar på universitet har högre krav och poänggränser medan andra, mindre populära utbildningar, har lägre antagningsgränser.
Högskoleprovet är ett bra verktyg för att visa att du har den kunskap och förståelse som krävs för att klara av att studera på universitet eller högskola. Det är därför viktigt att du förbereder dig noga inför provet och försöker få så höga poäng som möjligt. På så sätt ökar du dina chanser att komma in på den utbildning du önskar.
Bör du ha ditt högskoleprovsresultat på ditt CV?
I den del av ditt CV där du beskriver dina utbildningar kan du absolut inkludera ditt resultat från högskoleprovet – förutsatt att ditt resultat var bra.
Informationen i det här avsnittet bör innehålla alla dina utbildningar och de skolor som du har gått i, inklusive skolnamn, examensår och i vissa fall betyg, om lämpligt.
Utöver det kan det absolut vara bra att inkludera resultat från högskoleprovet om du har presterat bra. Detta är särkilt värdefullt för studenter med liten arbetslivserfarenhet. Om du precis kommer ut i arbetslivet kommer naturligtvis ditt CV att vara begränsat och i detta fall vill du inkludera allting som kan bidra till att öka dina chanser att få ett jobb och göra ditt CV att se mer attraktivt. Av denna anledning kan det vara otroligt värdefullt att plugga och förbereda dig inför högskoleprovet så att du får ett resultat som är värt att nämna i ditt CV.
Personer som ansöker om utbildningsrelaterade jobb bör också lista sina högskoleprovs-poäng i sitt CV. Att ha höga poäng inom ett område där en handledare/lärare planerar att undervisa elever är imponerande. Detta är det enda fallet där du bör lista dem i separata kategorier. Detta skulle till exempel vara värt att lyfta fram om du planerar att undervisa i matematik och har en hög poäng på högskoleprovet.
När ska man lägga till högskoleprovet i CV:t
Att skriva ett CV kan vara tidskrävande och stressigt, och om du behöver tips bör du kolla några ytterligare resurser. En av de vanligaste frågorna är verkligen om du ska inkludera ditt högskoleprovs-poäng. Här är när du definitivt borde göra det:
- Om du är student eller nyutexaminerad som söker jobb.
- Att visa karaktär och vilja genom utbildningsprestationer.
- Om dina resultat på högskoleprovet är imponerande
- När du söker utbildningsrelaterade jobb
När du bör undvika att lägga till högskoleprovet
Överväg att lista dina resultat från högskoleprovet om de är goda. Det finns dock situationer där du bör undvika att lägga till högskoleprovet i ditt CV. Här är några exempel:
- Använd det inte för ”utfyllnad”
- Om det inte är irrelevant för tjänsten du söker till.
- Om du har massor av arbetserfarenhet att inkludera i ditt CV behövs inte högskoleprovet
- Om du har ett dåligt resultat på högskoleprovet bör du undvika att inkludera det